Post History

Bağlantılar

4 Ekim 2013 Cuma

Bilgisayarın Temel fonksiyonu

Bir bilgisayar verileri işler ve çıktı (bilgi) olarak elde etmemizi sağlar. Bilgisayarların temel fonksiyonları şöyle özetlenebilir: girdi, işlem, depolama, çıktı, kontrol vb işlemler.

Girdiler bilgisayara kullanıcı tarafından girilen verilerdir. Bilgisayarlar klavye, fare, tarayıcı gibi birimlerden alınan girişleri kabul ederler. İşlemci (processor) tarafından işlenen bu veriler daha sonra ekran, yazıcı gibi çıktı aygıtlarıyla kullanıcıya iletilir. Bir bilgisayarın temel fonksiyonlarını yerine getirmede kullanılan temel birimlerine bir bakalım:

Ana işlem birimi : Bu birimde bütün işlemler denetlenir. Aritmetik işlemler, bellek yönetimi bu birim tarafından yerine getirilir.

Aritmetik/Mantık birimi : Toplama, çıkarma gibi aritmetik işlemler ve mantık işlemlerinin yapılmasını sağlar.

Ana Bellek : Verilerin, komutların ve ara sonuçların saklandığı alan.

Kontrol birimi : Diğer bileşenleri uyumlu hale getirir.

Giriş/Çıkış birimi : Veri girişini ve işlenen bilgilerin kullanıcıya gösterilmesini sağlayan işlemleri yönetir. Bilgisayar İçindeki İletişim Dijital elektronik verilerin iki durumlu bir sistemle temsil eder. Bu iki durum bir ve sıfır olarak bilinir. 1 ve 0. Bu sayılara bit denir.

3 Ekim 2013 Perşembe

AntiVirüs Nedir?

Antivirüs bilgisayarınızın zararlı programlardan korumak için hazırlanan güvenlik yazılımlarına denir. Antivirüs programları genel olarak zararlı programları bulup yok etmekle görevli olsada bilgisayar kullanıcılarının tercihlerine göre görevleri vardır. Örneğin çoğu antivirüs otomatik görevler olsada bunun yanında virüs ve zararlı kodlar bulunduğunda kullanıcıya bu kodu içeren program için ne yapılması gerektiğinide sorar.
Bazı virüslerin verdiği zararlar geri dönüşümü mümkün olmayan hatalara neden olabilir, bu yüzden her bilgisayarda güncel ve lisanslı bir antivirüs programı bulunması gerekmektedir.
Birçok bilgisayar kullanıcısı bilgisayarlarına yükledikleri antivirüs programlarının onu tamamen koruyacağını sansada bu mümkün olan bir durum değildir, antivirüs programları güncel tutuldukları sürece bilgisayarları koruyabilirler bunun yanında henüz antivirüsler tarafından tanınmayan ve yayılmamış olan bir virüsün antivirüsler tarafından yakalanması mümkün değildir. Bu yüzden bilgisayar kullanımı konusunda kullanıcıların bilinçlenmesi son derece önemlidir, çoğu virüs bilinmeyen kullanıcılardan gelen mail, dosya vb. şekillerde bulaşmakta ve sistemlere zarar vermektedir.
Antivirüs programları tek başlarına tam bir güvence sağlayamazlar bunun yanında, antispyware, firewall gibi güvenlik yazılımları da kurulmuş ve güncel tutuluyor olması gerekmektedir.
Virüsler Nasıl Tespit Edilir?
Antivirüs programları bilgisayara kurulduktan sonra aktif şekilde düzenli güncellemeleri yapıldığı sürece en etkili virüs tespiti yöntemidir. Ancak günümüzde daha farklı yaklaşımlar da bulunmaktadır.
“Online tarayıcılar” antivirüs programına bütçe ayırmak istemeyen ve sürekli olmasa da bilgisayarında tarama yapmak istiyen kullanıcılar için antivirüs programları yazan şirketlerin sunduğu bir hizmettir. Bilgisayardaki tüm dosyaları uzaktan tarayan bir yapısı vardır. “Bilgisayardan bilgi alıyor mu?” konusunda sorular olsada, sonuçları başarılı sayılmaktadır.
Antivirüs Programlarının Yapıları Nedir?
Scanners: Virüsleri izlerine göre arayıp bulurlar ve imha ederler. Güncelleme gerektiren bu tarama sistemi kullanıcı açısından en rahat ve kullanışlı olanıdır.
Checksummers: Standart işletim sistemi dosyalarının boyut değişikliklerini virüs olarak yorumlarlar. Sistem dosyalarında yapılacak değişiklikleri iyi bilen bir kullanıcı için faydalı bir yapıdır.
Heuristics: Virüslerin karakteristik yapısı bu programlarda genel hatlarıyla tanımlanır. Ancak son nesil virüsler burada kullanılan mantıkları çözerek yazıldığından bazen yetersiz kalmaktadır.